Відділ освіти, молоді та спорту Ратнівської РДА
Головна | | Реєстрація | Вхід
 
Четвер, 02.05.2024, 20:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 541
Головна » 2013 » Листопад » 21 » Позашкільне навчання - важлива умова розвитку творчих здібностей дитини
08:54
Позашкільне навчання - важлива умова розвитку творчих здібностей дитини

   19 листопада голова райдержадміністрації Вячеслав Лавренюк, разом з заступником Іваном Бурком, відвідав районний центр дитячої та юнацької творчості та ознайомився з роботою цього позашкільного закладу.

  Вячеслав Володимирович оглянув приміщення, в яких займаються діти, помилувався роботами юних творців.

  Поспілкувався керівник району з директором центру Наталією Антонюк. Вона розповіла, що районний центр дитячої та юнацької творчості - єдиний заклад в системі позашкільної освіти Ратнівського району, що діє згідно Закону України «Про позашкільну освіту» та виступає методичним центром для організації роботи гурткової діяльності, сприяє розвитку творчого потенціалу педагогів та дітей, становленню високого рівня вмінь дітей у різних напрямках гурткової діяльності.

 

  З кожним роком кількість вихованців у загальноосвітніх навчальних закладах та ЦДЮТ зайнятих гуртковою діяльністю збільшується: 34 гуртки та 607 вихованців – в минулому році та 38 гуртків і 647 вихованців в цьому році.

  Пріоритетним напрямом, згідно із уподобаннями дітей, є гуртки естетичного спрямування «Хореографія», «Духовий оркестр», «Юний художник». Ефективно та результативно працюють гуртки туристичного напряму - «Спортивний туризм», «Юні орієнтувальники», технічного напряму - «Юний конструктор», «Чарівна соломка», «Вироби з природних матеріалів», «Художня обробка шкіри», «Художня вишивка», екологічного – «Шкільне лісництво». Проводиться робота з обдарованими дітьми в секціях Малої академії наук.

  В міській місцевості (селища Ратне та Заболоття) позашкільною освітою охоплено майже 400 дітей різного віку. Функціонує 25 гуртків як в школах так і в центрі дитячої та юнацької творчості, в яких діти займаються від 14 до 18 години. В кожній групі навчаються від 15 до 25 дітей.

  В сільській місцевості, в селах Гірники Велимче, Заброди, Якушів, Жиричі, Самари, Замшани, Гута, Видраниця, функціонує 13 гуртків різних напрямків. Займаються в них 250 дітей.

  Ратнівський районний центр дитячої та юнацької творчості є організатором різноманітних районних конкурсів, змагань, виставок та тісно співпрацює з педагогічними та учнівськими колективами навчально-виховних закладіврайону, які постійно беруть участь у різних  масових заходах районного, обласного та всеукраїнського рівня.

  Є у вихованців закладу і свої здобутки. У 2013 році центр дитячої та юнацької творчості і відділ освіти райдержадміністрації нагороджено грамотами управління освіти та науки облдержадміністрації за зайняте 2 місце у виставці виробів декоративно-прикладного мистецтва. В 2013 році за підсумками роботи з естетичного виховання гуртківці району зайняли 3 місце в області.

  Протягом 2012-2013 років для центру за державні кошти придбано танцювальні костюми, туристичне обладнання, комп’ютер, принтер, проведено телефонну лінію, підключену до мережі Інтернет, здійснено поточний ремонт класних кімнат та встановлено енергозберігаючі вікна. У Â 2011 році в районному будинку культури, в якому знаходиться позашкільний заклад, здійснено капітальний ремонт (заміну) покрівлі.

  Поцікавився Вячеслав Володимирович потребами закладу, яким опікується Наталія Василівна. Це перш за все система опалення приміщень, яка зберіглася ще з радянських часів. Голова райдержадміністрації порадив поки що зайнятися виготовленням проектно-кошторисної документації, а кошти шукатимуться вже в наступному році. Друге – це відсутність окремого приміщення позашкільної установи. «Звичайно ж і з цієї ситуації будемо шукати вихід, адже підвищення рівня охоплення дітей якісною позашкільною освітою – це складова соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України», - зазначив Вячеслав Лавренюк.

  2013 рік Президент України Віктор Янукович своїм указом оголосив Роком дитячої творчості, а у своїх соціальних ініціативах поставив перед урядом та обласними державними адміністраціями завдання зробити позашкілля одним із пріоритетів в освіті.

  Дорученням Президента України від 27 березня 2013 року № 1-1/711 визначено ряд завдань щодо створення умов для розвитку творчих здібностей дітей, зокрема, щодо започаткування у 2013 році Президентської програми для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України»; запровадження щорічного функціонування всеукраїнських і обласних літніх шкіл для обдарованих дітей із залученням до роботи в таких школах провідних фахівців та вчених; створення умов для охоплення різними формами позашкільної освіти не менше 70 відсотків дітей відповідного віку.

  Позашкільна освіта як складова системи освіти України є одним із провідних чинників розвитку особистості дитини та її ефективної інтеграції в соціокультурне середовище. Позашкільні навчальні заклади забезпечують реалізацію потреб, запитів та інтересів вихованців у самореалізації та професійному самовизначенні, розвитку творчого потенціалу у сфері культури, мистецтва, наукових знань, техніки, виробництва, життєвої практики.

 

 

 

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 595 | Додав: osvitaratne | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Архів записів
Погода
Друзі сайту
ВІППО _______________________ Міністерство освіти і науки України _______________________ Український центр оцінювання якості освіти _______________________ Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти _______________________ Інститут інноваційних технологій і змісту освіти _______________________ Освітній портал ПедПРЕСА
Статистика

Онлайн всьго: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Ратнівський відділ освіти © 2024Сайт управляється системою uCoz