Відділ освіти, молоді та спорту Ратнівської РДА
Головна | | Реєстрація | Вхід
 
Понеділок, 06.05.2024, 07:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 541
Головна » 2013 » Жовтень » 29 » На ратнівщині залишилося лише 25 учасників бойових дій у великій вітчизняній війні
11:21
На ратнівщині залишилося лише 25 учасників бойових дій у великій вітчизняній війні

  28 жовтня український народ відзначив славну дату в історії нашої держави - 69-річницю визволення України від фашистських загарбників.

  Напередодні свята кореспондент газети «Ратнівщина» Валентина Борзовець зустрілася з головою райдержадміністрації Вячеславом Лавренюком і поцікавилася, як влада турбується про ветеранів, учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні.  

- На превеликий жаль, у нас, в районі, залишилося лише 25 учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні, 25 чоловіків, які подарували нам мирне небо, захистили свої сім’ї, родини, державу від ворога. І хотілось би, що всі ми, не лише на рівні держави, а кожен з нас, переймався їхньою долею, як міг піклувався про них, робив все, аби захистити від  тягаря повсякденних турбот.

  Ще декілька місяців тому на Ратнівщині проживало 33 учасники бойових дій, а сьогодні уже значно менше. Я бажаю всім їм якнайдовше жити, мати здоров’я і розповідати молодому поколінню про подвиги свої і своїх побратимів, щоб на їхньому прикладі їхні діти, внуки, правнуки навчались патріотизму, проявляли любов до  своєї Вітчизну і землі, свого народу. 

  Ще в лютому нинішнього року було моє розпорядження про затвердження заходів з відзначення в районі чергових річниць визволення України від фашистських загарбників та Перемоги у Великій Вітчизняній війні,  був затверджений план заходів, який і виконуються. 

  З кожним учасником бойових дій ми, представники влади, органів місцевого самоврядування, цими днями зустрілися, поцікавилися їхнім життям, здоров’ям, проблемами, які будемо допомагати вирішувати.

  На соціальному захисті учасників, ветеранів війни, які врятували наше  майбутнє,  й наголошує Президент України, який зазначає, що це питання є і завжди буде основним пріоритетом державної політики.  Віктор Янукович націлює органи влади дбати про підвищення рівня життя українських ветеранів, вирішувати всі питання, пов’язані з покращенням житлових і побутових умов, забезпечення ветеранів висококваліфікованою медичною допомогою.

- Вячеславе Володимировичу,  проінформуйте, що саме зроблено останнім часом для учасників бойових дій, ветеранів Великої Вітчизняної війни?

- Відповідно до розпорядження Президента України проводиться виплата довічних державних стипендій учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни. За останній час більш ніж на 700 гривень збільшено пенсії членам сімей померлих інвалідів війни, на 49 відсотків підвищено середній розмір пенсії учасникам війни, майже у 4,5 рази зросла грошова допомога ветеранам війни до Дня Перемоги. Особлива увага приділяється інвалідам війни: розмір їхніх пенсій за останні два роки зріс на 42 відсотки, а учасники бойових дій, яким по 85 і більше років, усі прирівняні до інвалідів І групи і користуються усіма пільгами, що і вони.

- Зупиніться конкретніше на пільгах.

- Забезпечення та реалізація права ветеранів війни на отримання пільг постійно на контролі у працівників управління соціального захисту населення. Учасникам бойових дій, ветеранам Великої Вітчизняної війни проводиться відшкодування пільг на житлово-комунальні послуги, тверде паливо, скраплений газ, абонентської плати за користування телефоном.  

  Лише за 9 місяців ветеранам війни нашого району нараховано пільг на житлово-комунальні послуги в розмірі 1078,7 тис. Грн., 844 ветерани одержали тверде паливо на 503,6 тис. грн. Управління соціального захисту населення відшкодовує кошти за пільгове перевезення ветеранів. У нинішньому році видано 29 путівок ветеранам війни, виплачено грошову компенсацію  вартості санаторно-курортного лікування 12 інвалідам війни.

  В районі розроблена Програма соціального захисту населення на 2013-2015 роки, яка залучає до вирішення питань соціального захисту всі структурні підрозділи райдержадміністрації, виконкоми сільських та селищних рад, громадські організації району. Відповідно до Програми для здійснення статутної діяльності проводиться фінансування громадської організації ради ветеранів, Спілки афганців. Крім того, в районі працює територіальний  центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), на обслуговуванні якого перебуває 164 ветерани Великої Вітчизняної війни, з яких 8 інвалідів війни, 10 учасників бойових дій, 140 учасників війни. 

  Соціальні працівники постійно проводять обстеження умов проживання та потреб ветеранів. Їм позачергово надають соціально – побутові, транспортні послуги, проводять побілку будинків, обробіток земельних ділянок, ріжуть та рубають дрова, косметичний ремонт житла, допомагають в оформленні документів, сприяють у вирішенні різних питань в державних установах, пошуку та наданню необхідної інформації.

  Особливо на контролі виконавчої влади громадяни, яким виповнилось 100 і більше років.

- Майже усім учасникам бойових дій 85 і більше років. Яким чином забезпечується їхнє медичне обслуговування в районі?

- Для забезпечення надання медичної допомоги ветеранам Великої Вітчизняної війни у центральній районній лікарні у терапевтичному, неврологічному, хірургічному у відділеннях відкриті палати з покращеними умовами перебування,  окрім того зазначена категорія пацієнтів отримує  покращене харчування  згідно меню. Забезпечене  необхідне безкоштовне стаціонарне та амбулаторне лікування.  В разі необхідності ветерани Великої Вітчизняної війни забезпечуються безкоштовними путівками на лікування у Волинський обласний госпіталь для інвалідів війни. Путівки  виділяються в необмеженій кількості, тільки шкода, що не всі ветерани, зважаючи на поважний вік, користуються путівками.

  На обліку Ратнівського центру первинної медико-санітарної допомоги перебуває 78 інвалідів війни, 236 учасників бойових дій, 1592 учасника війни, 281 особа прирівнена по пільгах, 11 колишніх репресованих. Безкоштовно (стаціонарно) проліковано 24 інваліда війни, 32 учасника бойових дій, 38 учасників війни, 10 осіб прирівняних по пільгах, 1 колишній репресований, всього 105 чоловік. Санаторно-курортним лікуванням охоплено 7 інвалідів війни, 12 учасників бойових дій, 9 учасників війни.

- Вячеславе Володимировичу, чи заходять до Вас на прийом  учасники бойових дій, ветерани і, якщо заходять, з якими питаннями?

- Звертається дуже багато ратнівчан з різних питань, а ось учасники бойових дій в райдержадміністрацію не зверталися жодного разу. З ким я не зустрічався, провідуючи їх вдома, з ким не спілкувався  - вони щасливі тим, що живуть під мирним небом, щасливі, що є хліб і до хліба. Навіть щасливі тим, що до них зайшли представники влади, що про них не забули, поспілкувались про життя, про насущні проблеми. У їхній розмові здебільшого спливає життя воєнних років, роки відбудови держави, а в сьогоденні вони живуть і сприймають все те, що є, без нарікань. Я навіть дивуюсь, зустрічався, для прикладу, із Давидом Марковичем Захарчуком, жителем с. Тур. Дідусеві сто років, а він господарює, ще й планує роботу на завтрашній день. Переймався він тим, що потрібно встановити нову огорожу навколо садиби. Звичайно ж ми йому допомогли, за що дідусь дуже дякував.

  Інші ветерани дякують за увагу до них. Я всім їм щиро бажаю, щоб були здоровими, щоб мали шану і повагу від рідних, щоб раділи життю, кожному дневі, і, якщо є необхідність, якісь життєві проблеми, звертайтесь до нас, до органів влади, місцевого самоврядування, - постараємось зарадити, допомогти. Це є обов’язок кожного з нас.

  25 учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні! Жодного учасника уже немає на територіях десяти сільських рад: Межиситівської, Самари-Оріхівської, Прохідської, Забродівської, Поступельської, Замшанівської, Гутянської, Залухівської, Здомишельської та Щедрогорірської. 25 дідусів, які боронили нашу землю від ворога, живе серед нас. Зробімо усе, щоб вони раділи життю!

 

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 576 | Додав: osvitaratne | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Архів записів
Погода
Друзі сайту
ВІППО _______________________ Міністерство освіти і науки України _______________________ Український центр оцінювання якості освіти _______________________ Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти _______________________ Інститут інноваційних технологій і змісту освіти _______________________ Освітній портал ПедПРЕСА
Статистика

Онлайн всьго: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Ратнівський відділ освіти © 2024Сайт управляється системою uCoz