Відділ освіти, молоді та спорту Ратнівської РДА
Головна | | Реєстрація | Вхід
 
Понеділок, 06.05.2024, 07:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 541
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » Зустріч за круглим столом з працівниками соціальних служб
15:18
Зустріч за круглим столом з працівниками соціальних служб

  Голова райдержадміністрації Вячеслав Лавренюк провів зустріч за круглим столом в селі Гірники, на якій обговорювалися питання вдосконалення роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки. На зустрічі були присутні заступник голови райдержадміністрації Іван Бурко, представники соціальних служб, органів місцевого самоврядування, навчально-виховних закладів, ФАПів, дільничий міліціонер, соціальний працівник територіального центру.

  Ірина Костючик, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді повідомила, що на обліку в центрі перебуває  282  сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах В них виховується 616 дітей.Серед причин взяття сімей на облік можна виділити найбільш поширеніші -  зловживання батьками алкогольними напоями, інвалідність дитини або батьків, зневажливе ставлення і складні стосунки в сім’ї, соціально-економічні причини, безробіття одного або обох батьків, трудова міграція,  насильство в сім’ї, перебування у місцях позбавлення волі.

  Ірина Петрівна підкреслила, що введення посад фахівців із соціальної роботи значно розширило можливості здійснення адресної допомоги сім’ям на місцях. На сьогоднішній день працює 19 фахівців із соціальної роботи в селах та селищах району. Саме вони є зв’язуючою ланкою між сім’єю, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Фахівцями із соціальної роботи відвідані 2826 сімей, здійснено 3272 соціальних інспектувань. Під соціальним супроводом перебувало 156 сімей, в яких виховується 412 дітей.

  Гірниківський сільський голова Володимир Мерчук вважає, що своєчасне виявлення сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, повідомлення відповідних служб та швидке реагування є запорукою успішного виведення сімей із кризових ситуацій.

  Фахівці із соціальної роботи Леся Приймачук та Оксана Романюк поділились досвідом роботи із присутніми. Вони працюють на території Гірниківської сільської ради – однієї із найбільших по чисельності населення в районі, тож і проблем чимало. За час їхньої роботи було проінспектовано 540 сімей, в яких виховується 1275 дітей, що не досягли 18 років. Найбільшою проблемою, яка призводить до неблагополуччя сімей Леся Приймачук визначила алкогольну залежність батьків. Саме в таких сім’ях спостерігається неналежне виховання дітей, антисанітарні умови, складні стосунки між членами родини, понівечені дитячі долі.

  Допомога, яка надається сім’ям направлена в першу чергу на отримання конкретного  результату. Так фахівці із соціальної роботи, оформляють документи на отримання пільг, субсидій, матеріальної допомоги, встановлення інвалідності, проходження медичних оглядів, направлення на лікування. Надають допомогу в оформленні документів для постановки на облік в центр зайнятості, влаштуванні дітей на оздоровлення, проводять профілактичну роботу щодо надмірного вживання алкоголю, тютюнопаління, допомагають у вихованні дітей, залученні їх до навчання, а подекуди і догляду за ними. Найбільш вдалий результат роботи – відмова від надмірного вживання алкогольних напоїв, повернення до повноцінного життя.

  Начальник служби у справах дітей Зореслава Штик наголосила, що завдяки активній роботі усіх соціальних служб в районі відсутні випадки вилучення дітей із сімей, що опинились в складних життєвих обставинах. Також ведеться належна робота щодо захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім'ях опікунів та піклувальників, прийомних сім'ях та дитячому будинку сімейного типу. 

 Заступник голови райдержадміністрації Іван Бурко розповів про важливість взаємодії суб’єктів соціальної роботи, злагодженості їх дій у роботі, особливо, раннього виявлення проблемних сімей та осіб, вчасного надання їм підтримки та допомоги.

  Вячеслав Володимирович, наголосив, що Глава держави вимагає суттєвого поліпшення якості соціальних послуг, що надаються сім’ям з дітьми. На це і спрямовані нові соціальні ініціативи Президента України щодо захисту дітей, які передбачають всебічний розвиток кожної дитини, сімейний затишок, соціальний захист сімей з дітьми. Першочергове завдання – забезпечити і захистити право кожної дитини на виховання в сім’ї. У цій роботі повинна бути максимальна єдність та співпраця усіх соціальних служб та дотичних до них органів. Прерогативою у роботі повинне бути надання допомоги сім’ям, підтримання виховної функції батьків, збереження родини, адже, сім’я — це найкраще середовище для гармонійного та повноцінного розвитку дитини.

  Усі присутні активно включились в обговорення існуючих проблем для пошуку шляхів їх вирішення, серед яких цільове використання соціальних виплат сім’ями з дітьми, незаповнені ваканції фіхівців із соціальної роботи на територіях Жиричівської, Залухівської та Самари-Оріхівської сільських рад. На жаль, існує проблема співпраці фахівців із соціальної роботи з дільничими інспекторами, які почасти фізично неспроможні охопити ввірені їм ділянки, адже здебільшого працюють на територіях трьох-п’яти сіл. Не оминули стороною проблему соціально-небезпечних захворювань, зокрема, таких як туберкульоз. Працівники ФАПів вважають, що відмова від профілактичних щеплень, проб Манту батьками призводить до спалахів захворювання туберкульозу в жителів району. Таким чином, відповідальність за збереження життя та здоров’я невакцинованої дитини лягає повністю на плечі батьків. Фахівцем із соціальної роботи Наталією Борецькою було підняте питання недобросовісного відношення перевізників до людей пільгових категорій, грубого поводження з пасажирами. 

  По закінченню зустрічі делегація проінспектувала сім’ю, яка ще донедавна перебувала в статусі «неблагополучна».

  Сім’я Катерини (ім’я змінено у зв’язку з конфіденційністю інформації) на обліку служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувала з 2006 року. Основна проблема сім’ї – зловживання спиртними напоями матері і як наслідок - залишення дітей без нагляду, а їх у неї на той час уже було трійко. За оковитою жінка занедбала і будинок, і господарство.

  На сьогоднішній день Катерина зразкова матір та господиня. Спільно з співмешканцем виховує п’ятеро дітей. Займається підсобним господарством, працює в полі. В оселі родини ведеться ремонт: пофарбована підлога, замінені двері, поклеєні нові шпалери, замінено систему опалення, сім’я дбає про комфорт та затишок дітей.

  З гіркотою в голосі згадує й сама жінка той втрачений час, коли на першому місці був алкоголь та розваги і з впевненістю стверджує, що колишнього життя не буде. Вдячна всім, хто підтримав та допоміг їй -  фахівцям із соціальної роботи, в яких перебувала на соціальному супроводі, працівникам служби у справах дітей, сільському голові, жителям села та родині.

  На прикладі даної сім’ї відчутний результат спільної роботи не однієї особи, а цілої команди. Хотілося б і надалі спостерігати реальний результат позитивних змін в сім’ях, які стоять на роздоріжжі, адже це не лише виконання функціональних обов’язків, а й небайдужість до чужої біди.

 

Переглядів: 526 | Додав: osvitaratne | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Архів записів
Погода
Друзі сайту
ВІППО _______________________ Міністерство освіти і науки України _______________________ Український центр оцінювання якості освіти _______________________ Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти _______________________ Інститут інноваційних технологій і змісту освіти _______________________ Освітній портал ПедПРЕСА
Статистика

Онлайн всьго: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Ратнівський відділ освіти © 2024Сайт управляється системою uCoz